Nationale Kampioenschappen

Petanque zou geen echte sport zijn als er geen Nationale Kampioenschappen waren. Er zijn NK’s in alle disciplines plus een kampioenschap precisieschieten. De NK’s worden over heel weekeinde gespeeld met uitzondering van het NK-tête-à-tête. Daar worden de voorronden per district gespeeld.

In de voorronde speelt men 4 of 5 partijen Zwitsers systeem (equipes met gelijke winst/verliesresultaten spelen steeds tegen elkaar) en op tijd (een uur plus evt. 2 extra werpronden. De beste acht of zestien van de voorronde spelen op de slotdag volgens het afvalsysteem (verlies is uitschakeling) naar de halve finales en dan de finale.

Tijdens elke NK is er een apart kampioenschap voor mannen, vrouwen en jeugd. Het kan zijn dat i.v.m. het aantal deelnemers de voorronden op twee verschillende, maar vlak bij elkaar liggende, plaatsen wordt gespeeld.

De data voor de NK’s in 2023, die nog gespeeld moet worden zijn:

NK doubletten:

23 en 24 april

bij JBC Nieuwerkerk (ZH);

NK tête-à-tête:

21 mei

bij HKB ’84 Harderwijk;

NK tripletten

11 juni

bij JdeB Zaltbommel;

NK mix (man/vrouw)

24 en 25 juni

bij Les Cailloux Zeijst

NK veteranen (55+)

12 en 13 augustus

Jbc Dongen

NK-precisieschieten:

17 december

PVN Nieuwegein

Nationaal kampioenschap precisieschieten op 18 december. Dit kampioenschap is voor tireurs. Er worden op vier verschillende afstanden vijf tireeroefeningen uitgevoerd waar punten mee te verdienen zijn. Na een voorronde en een herkansing spelen de deelnemers 1 tegen 1 een afvalsysteem met uiteindelijk een finale.

Een bijzonder evenement is de NJBB Masters. Dit toernooi vindt plaats op 3 en 4 november  bij PVN in Nieuwegein. De winnaar kwalificeert zich voor deelname aan het Europees EK dan wel WK tripletten mannen in 2024.