Nationale Kampioenschappen

Petanque zou geen echte sport zijn als er geen Nationale Kampioenschappen waren. Er zijn NK’s in alle disciplines plus een kampioenschap precisieschieten. De NK’s worden over heel weekeinde gespeeld met uitzondering van het NK-tête-à-tête. Daar worden de voorronden als proef per district gespeeld.

In de voorronde speelt men 4 of 5 partijen Zwitsers systeem (equipes met gelijke winst/verliesresultaten spelen steeds tegen elkaar) en op tijd (een uur plus evt. 2 extra werpronden. De beste acht of zestien van de voorronde spelen op de slotdag volgens het afvalsys-teem (verlies is uitschakeling) naar de halve finales en dan de finale.

Tijdens elke NK is er een apart kampioenschap voor mannen, vrouwen en jeugd. Het kan zijn dat i.v.m. het aantal deelnemers de voorronden op twee verschillende, maar vlak bij elkaar liggende, plaatsen wordt gespeeld.

De data voor de NK’s in 2021 zijn:

NK tête-à-tête:                                        

28 maart

voorronde District West bij Vlaardingen;

 

15 augustus

finaledag bij De Gooiers in Loosdrecht

NK-doubletten

17 en 18 april

bij PC Oisterwijk

NK-tripletten (55+):

15 en 16 mei

in Ammerzoden;

NK-tripletten:   

12 en 13 juni

bij n.t.b.;

NK-mix (m/v):  

10 en 11 juli

bij Bouledozers in Hoorn;

NK-precisieschieten:

18 december

bij PUK in Haarlem

Een bijzonder evenement is de NJBB Masters. Dit toernooi vindt plaats op 13 en 14 november bij Maboul in Ede. De winnaar kwalificeert zich voor deelname aan het Europees kampioenschap tripletten mannen in 2022.