1Nationale Petanque Competitie

Met 301 deelnemende teams in het derde jaar van deze competitie kan gesproken worden van een succes. In de competitie 2016-2017, het eerste jaar dat er op alle niveaus gespeeld werd, kwam onze vereniging uit met twee teams. Deze werden respectievelijk in de 5e en 6e divisie ingedeeld. Team 1 wist haar poule in de vijfde divisie te winnen en promoveerde daardoor naar de vierde divisie. Het animo binnen de vereniging was dermate groot dat in de competitie 2017-2018 achttien vaste spelers, twee wisselspelers, drie reserves en vier invallers drie teams vullen. Team 1 speelde in de vierde divisie en teams 2 en 3 beide in de zesde divisie. In de competitie 2018-2019 namen twee teams deel. Team 1 in divisie vier en team twee in divisie zes. Voor de competitie 2019-2020 waren wel genoeg spelers in aantal voor twee teams, maar een belangrijk deel van deze spelers wilden nog maar eenmaal per maand deelnemen. Daarop is besloten om het eerste team terug te trekken en in de zesde divisie met een team uit te komen.De Nationale Petanque Competitie, of kortweg NPC, is een competitie tussen verenigingen. De verenigingen nemen deel met teams van tenminste zes en maximaal negen spelers. De deelnemers zijn ingedeeld in divisies met een piramidale opbouw. In de topdivisie komen acht verenigingen uit. De tweede divisie is verdeeld in twee poules van acht verenigingen, de derde divisie in vier poules, vierde divisie in acht poules, de vijfde divisie in 16 poules enz.

Bij de indeling van de poules wordt rekening gehouden met zo kort mogelijke reisafstanden. Door dat uitgangspunt zijn op dit moment in de vijfde en zesde divisie niet alle poules (volledig) bezet.

Er wordt op 14 zaterdagen gespeeld verdeeld over zeven thuis- en zeven uitontmoetingen (wedstrijden).

Elke ontmoeting bestaat uit drie speelronden tegen één andere vereniging. Per speelronde komen zes spelers van de vereniging in actie. In de eerste en derde speelronden vormen zij drie doubletten en tijdens de tweede speelronde twee tripletten. Tussen de speelronden mag er van spelers gewisseld worden, tijdens een partij mag dat niet.

Per ontmoeting worden dus acht partijen gespeeld (zes doubletten en twee tripletten). Het team dat de meeste partijen gewonnen heeft, wint de ontmoeting en krijgt twee wedstrijdpunten. Het is dus ook mogelijk om gelijk te spelen (4-4) en dan krijgen beide teams een wedstrijdpunt. Aan het einde van de competitie kan de poulewinnaar promoveren naar een hogere divisie (dat is geen verplichting). In de top- tweede en derde divisie mag maar één team per vereniging deelnemen. Het kan dus voorkomen dat een tweede team kampioen wordt in de tweede divisie en niet kan promoveren om dat hun eerste team al in de topdivisie speelt. Het kan ook zijn dat een eerste team degradeert uit de tweede divisie, terwijl het tweede team van die vereniging is de derde divisie speelt. Het gevolg is dan dat het tweede team ook een divisie lager moet gaan spelen. In de vierde en lagere divisies mogen wel meer teams van een vereniging uitkomen. Daar zal zo mogelijk (reisafstanden) geprobeerd worden om de teams in verschillende poules in te delen.

De NPC wordt gespeeld in de periode oktober-april en dat is in principe eenmaal per twee weken.

De thuiswedstrijden worden in principe gespeeld op ons terrein aan de Vuurlijn. Echter in de wintermaanden en bij slechte weersvoorspellingen wijken we uit naar de overdekte accommodatie van OSB in Bodegraven. Dit is een prima oplossing en OSB is altijd zeer gastvrij.

Door de coronacrisis is de NPC 2020/2021 na de eerste speeldag gestaakt en wordt pas weer gespeeld in de versie 2021/2022 als de corona dan onder controle is.:

  

NPC 2021/2022
za 18 september 2021   za 8 januari 2022
za 2 oktober 2021   za 22 januari 2022
za 16 oktober 2021   za 5 februari 2022 
za 30 oktober 2021   za 19 februari 2022
za 6 november 2021   za 5 maart 2022
za 20 november 2021   za 19 maart 2022
za 11 december 2021   za 9 april 2022