Petanque in Nederland en de wereld

De Nederlandse Jeu de Boules Bond organiseert jaarlijks Nationale kampioenschappen.

Deze zijn:

Nationaal kampioenschap tête-à-tête voor mannen, vrouwen en jeugd.

Nationaal kampioenschap doubletten voor mannen, vrouwen en jeugd.

Nationaal kampioenschap tripletten voor mannen, vrouwen en jeugd.

Nationaal kampioenschap mix. Dit is voor man/vrouw-doubletten.

Nationaal Kampioenschap Veteranen is normaal in de even jaren voor tripletten en in de oneven jaren voor doubletten. Het kampioenschap Veteranen tripletten is tevens de kwalificatie voor het EK Veteranen dat altijd in de oneven jaren plaatsvindt. Door de corona is het kampioenschap tripletten in 2020 niet doorgegaan. Daarom is het kampioenschap op 15 en 16 mei 2021 voor tripletten, zodat de kampioen aan het EK kan deelnemen..

Naast deze kampioenschappen wordt in de wintermaanden de Nationale Petanque Competitie door de NJBB georganiseerd. Deze competitie wordt gespeeld met teams van 6-9 spelers, waarbij steeds zes spelers tegelijk spelen. Er worden drie ronden gespeeld. Twee doublettenronden (drie doubletten) en een tripletteronde (twee tripletten). Het team dat vijf of meer partijen wint, wint de ontmoeting.. Winst levert twee wedstrijdpunten op en een gelijkspel een wedstrijdpunt. Er wordt gespeeld in zes divisies. De top speelt in de topdivisie met acht teams. De winnaar van deze divisie plaatst zich voor deelname aan de voorronde van de Eurocup. De tweede divisie bestaat uit twee poules van acht teams, de derde divisie uit vier poules, enzovoort steeds een verdubbeling van het aantal poules. De vijfde en zesde divisie zijn niet vol om de reisafstanden beperkt te houden. In totaal nemen 330 team deel aan de competitie 2020-2021.

Onze vereniging neemt met een team deel in de zesde divisie.

Naast de door de bond georganiseerde NPC organiseren de districten districtscompetities. District West, waar onze vereniging onder ressorteert, organiseert een doublettencompetitie (drie speeldagen) in de winter, een triplettencompetitie (ook drie speeldagen) in het voorjaar en een Zaterdagmiddagcompetitie, de Zami, in de periode april – juni. De Zami wordt gespeeld teams van vier spelers. Er worden drie ronden gespeelt. De eerste ronde bestaat uit een triplettenpartij en een tête-à-tête en de tweede ronde uit twee doublettenpartijen. De derde speelrond is gelijk aan de eerste met dien verstande dat een andere speler de tête-à-tête moet spelen. Deze competitie kent vijf speeldagen.